Naučnici su nedavno pronašli dokaze o stvarnom postojanju paralelnih univerzuma

11 March 2019

Ova teorija je prisutna u svetu nauke već decenijama, ali ovaj put naučnici imaju dokaze da ‘Cold Spot’ stvarno postoji.

Šta je ‘Cold Spot’?

Baš kao i ime sugerira, Cold Spot je područje u prostoru koje je hladnije od okoline. Staro je oko 13 milijardi godina i ima promer od 1,8 milijardi svetlosnih godina – zbog čega je bilo prilično lako otkriti ga.

Cold Spot nikako ne može postojati

Nedavna studija koju je sproveo Durham University kaže da ovaj Cold Spot ne bi mogao postojati. Čak i astronomi nisu u stanju da objasne šta je zapravo uzrokovalo velike, hladne (i izuzetno masivne) super praznine.

“Hladni Spot je uzrokovan sudarom između našeg i nekog drugog “Bubble” svemira.”

Prema profesoru Tomu Shanks, koji je koautor studije:

Ne možemo u potpunosti isključiti da je Spot je uzrokovan verovatno fluktuacijom koja je objašnjena standardnin modelom [fizike čestica]. Ali ako to nije odgovor, onda postoji više egzotičnih objašnjenja.

Možda je najuzbudljiviji od njih, onaj da je Cold Spot uzrokovan sudarom između našeg svemira i drugog balon svemira. Ako se dalje, detaljnije, analizira … dokazuje se da se u tom slučaju Cold Spot može uzeti kao prvi dokaz za multiverzum.

U studiji Univerziteta Durham se navodi da su šanse da se ovaj Cold Spot formirao slučajno oko 2%. Takođe, ukazuje na to da se galaksije oko Cold Spot klastera  šire područjem poput mehurića.

Ako je verovati profesoru Shanksu, to bi značilo da naš svemir ima beskonačan broj paralelnih univerzuma i da ti paralelni svemiri imaju beskonačan broj stvarnosti.

Nije baš sci-fi film

Dakle, ovo možda zvuči kao sci-fi film, ali stručnjak za anastronomiju Dr Stuart Clarke je napisao u Guardianu:

Ova nebrojena carstva sede rame uz rame u više dimenzija koje naša čula nisu u stanju da sagledavaju direktno. Svaki alternativni univerzum nosi vlastitu drugačiju verziju stvarnosti.

Možete li zamisliti mogućnosti? U jednoj dimenziji gledate Matthew McConaughey na velikom ekranu, a u drugoj ste zapravo on. Samo se nadam da se niko neće odlučiti za rušenje svih dimenzija kao u filmu sa Jet Lijem. Držimo fige!

Izvor slika: unilad.co.uk

Naučnici su nedavno pronašli dokaze o stvarnom postojanju paralelnih univerzuma
1
Comments
Neueste Artikel